Monday, September 21, 2009

63. TWO LESS LONELY PEOPLE IN THE WORLD

20.09.2009 alhamdulillah, after a month of fasting not just from eat n drinks. We celebrate raya in our own cherish style way.


Add to that, manchester derby just completed the perfect day :)

WELCOME TO MANCHESTER!!

8.59 pm
2 less lonely people in the world by Air Supply.
"in my life where everything was wrong something finally when right."

Saturday, September 19, 2009

TOO MUCH LOVE WILL KILL YOU . . .

Beginilah gambar kedai kiddies store skarang, ini semasa waktu operasi. Maaf dipinta sebab lama sangat ambil masa nak upload gamba ni. Plan asal nak tunggu gambar dari official photoghrapher tapi sebabkan beliau tersangat2 sibuk dengan kerja 'memuko'nya maka ini sahaja yang termampu untuk memberi gambaran tentang 'store' ini.

Kalau ke KB jangan lupa singgah. Gambar ini diambil hasil tangkapan kamera 3.2MP. Forgive the blur ok.

Jalan raya KB sudah mula sesak, pasar borong semakin sesak, kedai butik Levi's KB mall sudah sesak macam pasar borong, trip KB-Machang yang biasanya 30 minit 'lagging' berjam2. Tanda2 awal Ramadhan beransur pergi, dan Syawal kunjung tiba. Di kesempatan ini, kami di the kiddies store ingin memohon seribu kemaafan di atas segala kesalahan dan harap di halalkan juga segala makan dan minum. Selamat Hari Raya Aidilfitri.

Owh lupa, esok hari Sabtu. Hari terakhir sebelum raya, sempat lagi hendak shopping untuk kanak2 bergaya/ bergembira di hari raya. Esok 'store' beroperasi dari awal pagi sampai ke tengah malam. Jumpa di sana. :)

12.56 a.m
too much love will kill you by queen. betulkah?
Last but not least, Ms. Hunny madu is kelantanese? This is way too cool to be true. To Ms. Hunny madu, Please come to the store. Kami bagi you free gift.

Monday, September 14, 2009

61. GOD PUT SMILES UPON OUR FACES . . .

1) Mari berkenalan dengan Syaitan merah unsung heroes/ unknown heroes/ nameless heroes Mr Darren Fletcher. Akhir2 ini persembahan permainan 'hero' ini bagi saya amat lah mantap. Sangat mantap. Mungkin beliau bukanlah pemain paling banyak mempunyai skill dalam padang semasa satu2 perlawanan, tapi bagi saya kehadiran beliau di bahagian tengah pasukan sangat memberi impak; impak maksima. Dia juga pantas digelar 'tireless midfielder' kerana kecenderungan mengejar setiap bola tanpa jemu atau penat. Masih saya teringat bagaimana reaksi saya semasa melihat persembahan beliau 3-4 musim sebelumnya, sudah banyak kata2 kotor dan hina saya lemparkan pada beliau tatkala itu kerana persembahannya tak lebih tak kurang sama sahaja dengan Mr. John O*** ( for me the weakest Red Devil player yet 1st team :'( ). “He impressed me from the very first moment I saw him. He has got the potential to be outstanding. He's got unbelievable talent but he's got a good head on him and that's what I like about Fletch.” - Mr. Roy Keane. Apa yang paling mengejutkan saya adalah tentang khabar2 angin yang melanda. Mr Darren Fletcher will be next Red Devil skipper. This is way too cool!!
Pic courtesy from www.manutd.com

2) Tentang Kiddies Store. Kurang 1 minggu lagi untuk hari raya, NEW STOCKS AVAILABLE & SELLING FAST, repeat NEW STOCKS AVAILABLE & SELLING FAST. Make yourself free for this shoooopinnng for the kids, and do drop to check out what's hot and what's not!!!

JUALAN HARI RAYA,

S49/ 1530- B,
KG PAYA RAMBAI,
15200 KOTA BHARU,
KELANTAN

3) Tentang kerjaya - talk to the hand!! Walaupun sudah menukar modus operandi dari menghantar emel kepada surat2an, tiada satu pun feedback masih diperoleh. Oh, Tuhan menguji hamba Nya. Pikirku juga, mungkin semua Human Resources Manager syarikat2 ini ambik cuti awal pulang kampung beraya. Selamat Hari Raya saya ucapkan.

10.52 p.m
Jalan kecik sudah menjadi jalan raya, tanda Hari Raya.

Thursday, September 10, 2009

KATAK . . .

Alkisah 2 ekor jenis katak, satu jenis melompat2 tak pula pernah puas. Satu jenis lagi langsung tak melompat, puas hidup di bawah tempurungnya. Dua2 hidup dalam kebodohan, dua2 dalam kerugiaan. Yang melompat tak pernah puas dengan tanah yang dijejak nya, terlebih basah la terlebih kering la kata mereka. Mereka tak bersyukur, suka yang sempurna. Yang di bawah tempurung pula tak pula berusaha, berasa sangat puas dengan apa yang ada. Ya, ini mungkin bagus tapi jika tiada kemajuan dalam hidup kamu tiada gunanya juga. Anda katak jenis mana?

video

Bulan ini bulan September boleh aku gelar bulan kelahiran. Bulan kelahiran 3 orang yang paling penting dalam hidup aku. 1 lelaki 2 wanita. Walaupun mereka menduakan aku, aku sayang mereka sepenuh2 hati jiwa raga aku. Lagu di atas ditujukan untuk mereka2 yang aku kenang. Terima kasih di atas usaha anda2 membesarkan aku. Part paling best masa budak2 Africa tu nyanyi ramai2 gaya koir. "I am strong when i am on your shoulder, u raise me up to more that I can be"

9.51 p.m
Raya mungkin lagi seminggu, tekan minyak now kejar dunia kejar akhirat.

Wednesday, September 9, 2009

59. QANA'AH . . .

Hari ni sedar tak sedar dah hari ke 20 berpuasa. Alhamdulillah puasa aku penuh sebab aku lelaki, aku tak dapat ABC; Allah Bagi Cuti. 10 malam terakhir sudah, dulu ada aku terdengar kisah Rasulullah s.a.w, bila tiba sahaja 10 malam terakhir ni Rasulullah s.a.w langsung tak berehat malam. Malam2 Baginda dipenuhi dengan beribadat dari tenggelam matahari kepada terbit fajar. Semua ini dilakukan adalah untuk mengejar Malam Al-Qadar, malam penuh kemuliaan.

Ramai rakan2 sahabat2 aku dari bidang yang sama dengan aku sudah bekerja, alhamdulillah tahniah sungguh2 bagi mereka. Ada juga yang bertanya2 kenapa aku masih menganggur, kata mereka civil graduate banyak je kerja kosong. Mereka tanya aku ke yang memilih? Menunggu gaji besar? hm. Sahabat2.. Aku iakan sahaja semuanya, asalkan mereka bahagia.

Hari ini 090909. Hari lahir 2 wanita penting dalam hidup aku. Selamat hari jadi untuk mereka. Semoga2 dimurahkan rezeki. Hari ini juga 090909 aku masih menunggu kelahiran ahli baru keluarga. Insyallah hari ini lulus, dah beberapa hari pending.

1.30 pm
Qana'ah - bersyukur dengan apa yang kita ada, Alhamdulillah.

Monday, September 7, 2009

RAMADHAN 1430H . . .

video

Last 10 days, now or never. Enuff said, struggle hard n harder each day orite. This song dedicated to all Muslims out there, "ketika tangan dan kaki berkata" by Allahyarham Chrisye. Great songs, really. Do enjoy the song. "Ketika tangan dan kaki berkata" meaning the time when we are judge by Allah the Almighty and all our body parts will tell He what have we done in this world, whether it is wrongdoing or right. Assalamualaikum.

Owh, on Argentina vs Brazil match. I totally lovie dovie the fact Argentina lost, not because i hate them players. The hate fully dedicated to Diego Maradona who acted like he want to be the Argentine masterpiece. Sorry, this is not your field. Maybe you are legendary player, but for a manager? LOL. On your face, diego Maradona!! The moments you droppd Riquelme, there is no respect in you!!! Riquelme is like Stevie G for Liverpool, Terry for Chelsea. Main player, main idea.haish.

4.48 pm
belom mencarimu sepenuh hati, kesalahanku!

Sunday, September 6, 2009

57. RAMADHAN #16 . . .

"Puasa itu adalah perisai, oleh kerana itu kalau salah seorang di antara kamu itu sedang berpuasa, maka janganlah berbuat maksiat dan jangan marah, dan kalau ia dicaci oleh seseorang atau diperanginya, maka katakanlah kepadanya bahawa aku sedang berpuasa"
(Hadis Riwayat Bukhari, Muslim dan Ashabussunan)

Pagi ni ustaz baca satu hadis dhaif yang biasamana manusia yang jahil menggunakan untuk kepentingan nikmat mereka. Hadis ini bermaksud "tidur pada bulan puasa adalah satu ibadah". Hadis ini adalah hadis dhaif, hadis yang lemah sangat lemah. Baiklah tidur jika mana kalau kita tak tidur, kita melakukan maksiat. Tidur ini pula bukan lah bererti tidur selepas sahur dan bangun untuk berbuka, meninggalkan ibadah2 wajib di antaranya. Tidur ini adalah sebagai rehat untuk beribadat pada malam harinya.

15 malam puasa sudah berlalu, 15 malam terawikh sudah. Solat witir rak'ataan akan dibaca dengan doa qunut jangan dilupa. 3 Wira2 hafiz pondok Tuan guru Nik Aziz sudah meninggalkan masjid, balik ke kampung halaman masing ; kelantan, terengganu dan Kuala Lumpur. Jemaah diteruskan dengan siapa yang layak.

8.13 a.m
Brazil Vs Argentina- 8.30 a.m

Saturday, September 5, 2009

video

Q : Which define u?
A : ______ and beautiful.

Another masterpiece by Allahyarhamah Yasmin Ahmad.

3.02 p.m
Lagu yang terlewatkan - SO7

55. RAMADHAN #14 & #15

"Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu (yang sempurna imannya) ialah mereka yang apabila disebut (nama) Allah dan (sifat-sifatNya) gementarlah hatinya dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayat Allah, iman mereka bertambah dan kepda Allah mereka berserah"
(Surah al-Anfal ayat 2)

Manakala orang fasiq pula adalah orang-orang Islam yang tidak percaya sepenuhnya terhadap ajaran Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad s.a.w. Mereka meninggalkan perintah Allah S.W.T dan tidak mahu menerima ajaran Islam. How ironic. Dalam lingkungan kehidupan kita di Malaysia hari ini pun wujud gelagat2 manusia sebegini. Mengaku Islam tapi mengkelas2kan hukum, yang rasa sesuai untuk mereka diterima, yang berat untuk mereka ditolak. Alasannya, tidak sesuai mengikut arus kehidupan zaman ini. Kakak2 dalam Islam wujud juga dalam Malaysia. Kononnya memperjuangkan wanita kita. Ambik satu detik dalam minda, offkan button politic, onkan button Islamic. Tepuk dada tanya minda celik, betulkah perjuangan kakak2 ini? Kita berani lawan Ayah pin, kita gempur Al-Maunah tapi kakak2 ini tak sesat oleh mata2 mereka yang dibutai politik. Kalau kakak nak cakap pasal Islam dalam televisyen, at least pakai tudung tutup aurat. Xpakai tudung tapi mengajak orang mndengar kamu cakap pasal agama, nampak bodoh ok. Saya menulis bukan mahu tunjuk alim, tapi rimas dan jelik dengan tingkah2 mereka.

"Rio Ferdinand being targetted by Real Madrid and Barcelona??" Lepas Vidic, Ferdinand pulak ke target mereka2. Jangan lah kacau kami. Tolong kami bantu kami. Pergi main jauh2.

2.34 p.m
meyandat sotong dan udang di tengah bandaraya Islam

Thursday, September 3, 2009

RAMADHAN #13 . . .

"Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina satu perbuatan yang keji dan jalan yang jahat (membawa kerosakan)"
(Surah al-Israk ayat 32)

Umumnya definisi zina bererti memandang perkara-perkara yang menimbulkan syahwat atau menghala pandangan ke arah yang keji. Manakala dari hukum syarak pula, zina ialah melakukan hubungan jenis antara lelaki dan perempuan tanpa melalui perkahwinan yang sah menurut syarak. Daripada maksud ayat Quran di atas, Allah mengarahkan kita untuk langsung tidak membuat zina malahan tidak mendekati zina. Hukum hudud adalah hukuman terbaik yang patut dikenakan ke atas penzina2 ini. Dua hukuman Islam terhadap penzina ini, 1) lelaki dan perempuan yang belum berkahwin, 100 sebatan. 2) lelaki dan perempuan yang sudah bersuami, rejam sampai mati. Tampak kejam, namun ini hukum Allah. Punya hikmah di jadikan sebegini hendaknya. Corong2 mulut yang kononnya aktivis kemanusiaan mula berbunyi tatkala hudud dibahaskan. Lagaknya punya ilmu penuh tapi ini adalah hukum Allah, wajib dilaksanakan. Ingat, kita pun hanya menumpang di duniaNya. Hukum hudud ini dapat mencegah perbuatan zina 1)dengan cara bila mana hukuman keras dikenakan, mereka tidak lagi berani untuk mengulangi perbuatan terkutuk mereka itu. 2) Orang ramai yang menyaksikan perlaksanaan hukuman itu akan berasa gerun dan takut untuk melakukan perbuatan zina. Kenyataan paling bodoh "aktivis kemanusiaan" yang menggelar diri mereka Islam tentang hudud ini ialah "Kalau hukum hudud dijalankan di Malaysia, nanti ramai pula yang kudung tangan dan kaki". Saya menyokong penuh hukum hudud. Yang bising dan takut tu ada mmbuat kesalahan melanggar hukum Islam ke? Renung2 kan dan saling mengingat.

Senarai penuh pemain2 Manchester United untuk UEFA Champions League telah pun dikeluarkan. Pemain2 yang tersenarai: 1.Van der Sar, 2.Neville, 3.Evra, 4.Hargreaves, 5.Ferdinand, 6.Brown, 7.Owen, 9.Berbatov, 10.Rooney, 11.Giggs, 12.Foster, 13.Park, 15.Vidic, 16.Carrick, 17.Nani, 18.Scholes, 20.Fabio, 21.Rafael, 22.O'Shea, 24.Fletcher, 25.Valencia, 26.Obertan, 27.Macheda, 28.Gibson, 29.Kuszczak.

Additional players registered*: 8.Anderson, 19.Welbeck, 23.J.Evans, 31.C.Evans, 33.Hewson, 36.Gray, 37.Cathcart, 38.Zieler, 39.Chester, 40.Amos.

*UEFA rules permit any player born on or after 1 January 1988 who has been eligible to play for the club for any uninterrupted period of two years since his 15th birthday to be registered outside of the 25-man squad limit.

Owen Hargreaves dah tersenarai, tambah seorang lagi yang berpengalaman untuk pasukan. Zoran Tosic pula tidak disenaraikan, itu yang saya bimbangkan. Bagi saya dia punya potensi besar, melihat kepada permainannya semasa Asia tour.

7.44 a.m
i'll be better when im older

Wednesday, September 2, 2009

53. RAMDHAN #11 & #12

"Adakah kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga padahal kamu belum didatangi (ujian) seperti yang dialami oleh orang-orang dahulu. Mereka ditimpa kepapaan, penyakit dan ketakutan. Sehingga berkata rasul dan orang yang beriman bersamanya; "Bilakah akan datang pertolongan Allah?"Ingatlah bahawa pertolongan Allah sangat dekat".
(Surah al-Baqarah ayat 214)

Entries today for double day, 11th and 12th of Ramadhan. Last night there a live telecast at ESPN on focus of the deadline transfer. An hour full of talking. 5minutes the time and i slept. Nothing much happend during last minutes. All the big fours keen to keep their money and gamble to the existing squads.

Happend to watch Inside Dubai on Discovery Channel. It is a great discovery show about Dubai and showing almost all the pros and cons of their sudden development. Not all those who live there like about what happened to the country in such a nick of time. The most interesting fact for me is that 1/4 total numbers of cranes in the world happen to be in Dubai at this time. Me like whatt?? Come on.. the size of the country is not that big to have that much cranes. On the show also they make an interview with the local people asking about the impact on themselves because of this sudden development. There some with +ve comments and what i want to share today is one of the local said that not all the things look pretty and they actually have to bear with the consequences. He said the population of the local there is only 20%, 80% of them are from the outside of Dubai. The local felt they not in their own country. Erk, dont want! And despite there are "muslim country", he said that the beach is now not a comfortable places to take family visit since now outsider tend to wear sexy attire which is actually against the Islam act. But, the government actually close their eyes since the tourism is their main core business. Burp, not funny! And on top of that, Dubai now have their own clubbing spaces. Wow, welcome to our definition of Islamic country. Renung2 kan lah, kalau ini kemajuan yang kita mahu. Saya sanggup & rela hidup di bawah tempurung!

8.04 a.m
kangen