Saturday, December 19, 2009

Awal Muharram . . .

Selamat tahun baru Islam semua.
Moga aku berhijrah
dari haram ke halal
dari jahat ke baik
dari baik ke lagi baik
dari lagi baik ke lebih baik
Cuma satu aku nak buang.
Tapi aku tak pasti aku punya nya.
Anger management for better future.

75. Transformasi . . .

Buka kotak televisyen, ayat "sejajar dengan gagasan 1Malaysia" memang popular.
Astro Awani, Bernama dan sudah tentu dengan 3 stesen televisyen yang paling 'menyayangi' gagasan 1Malaysia; RTM (TV1 dan TV2) dan TV3.
Meluat? Kau gila ke nak meluat. Ini seruan Perdana Menteri kita.
Ayat ini boleh di pakai meluas2. Boleh dijamin dalam setiap berita setengah jam atau sejam pasti ayat ini diguna. Bukan ayat guna-guna.
Sebagai contoh;
Perkembangan IT di negara kita semakin berkembang *
Pemain2 Malaysia di Laos menunjukkan semangat juang yang jitu *
* Pasukan Lotus F1 1Malaysia ditubuhkan
(* = sejajar dengan gagasan 1Malaysia)
dan banyak lagi ayat2 yang boleh di pakai.
Menarik bukan?
Cantik menarik tertarik kau memang terbaik

Kalau sebelum ini, semasa mantan Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi 'tagline' beliau Islam Hadhari.
Susah sedikit perkataan ini nak dijadikan bahan berita.
Sebagai contoh;
Perkembangan IT di negara kita semakin berkembang sejajar dengan Islam Hadhari.
Pemain2 Malaysia di Laos menunjukkan semangat juang yang jitu sejajar dengan Islam Hadhari.
Macam ada yang tak kena bukan?

Akan aku tunggu 'tagline2' dari bakal2 mereka lagi.
Seronok pula jadinya.
"Baik punyerr!!"

Fikirku, banyak sangat mereka2 ini tengok AF atau pun Pop Kuiz.
Nak meraih undi kena pandai buat 'tagline', awek tengok jambu!
"Baik punyer!!"

Friday, December 11, 2009

Shhh.. Rahsia

30 years old striker did it.. Again! This time superbly done. Still young at what he's doing best
Hail to Mr Michael Owen..enuff said

Buka corong radio aku dengar lagu 'Cerita Kedai kopi'
Aku x pasti siapa penyanyi lagu tu. Altimate mungkin
Yang aku pasti bait2 liriknya dari lagu 'rahsia' nyanyian Malique
Aku asyik dengar.
Aku hayati bait2. indah, melekat tepat di hati.
Aku nk kongsi lirik tu.
Ubah sikit, sesuai dengan rakan aku.
Namanya?...'Rahsia'

nak dengar rahsia tak korang?
kalau cerita korang, jangan cerita orang
janji dulu
korang takkan pecah lubang
jangan pasal korang aku sakit sorang

Ada satu mamat bajet hero melayu, namanya rahsia
dulu lepak sebelah lecturer
sekarang lepak blogger politik
asal ada modal boleh masuk blog dia mesti buat
pro kerajaan tengok jambu, yang lain (aku) tengok meluat
pangkat makin besar otak makin ketat
baru daftar kelab politik sikit ayat2 pun dah macam pengalaman seribu tahun
Ayat nak skema tentang partinya.
biasalah budak baru nak naik jadi YB
biasalah budak baru nak naik jadi YB
biasalah budak baru nak naik jadi YB

Semuanya Okay.

73. Ngaum2 . . .

Persatuan bola paling kelakar. Harimau2 muda tak dapat nak mengaum tahun ini. Tahun depan mungkin boleh. Mungkin tapi tak dapat nak janji apa2. Risau pasukan 'tut' jatuh tersungkur liga perdana lagi. Tak boleh nak cakap lebih2, nanti di kata tak hormat pula. Takut juga dengan tulah. Aku diam, senyum dan gelak besar sahaja. Macamana bola kita nak maju? Lu pikir la sendiri.

Sunday, November 29, 2009

Enough is Enough . . .

Bosan betul dengan fitnah2 melanda. Kalau la x paham English, cukup la cukup.!!

Saturday, November 21, 2009

71. Voice of Depressed . . .

"Blog ni blog depressed. Penulis pun depressed, pembaca pun layan lentok sama depressed!!" Ada aku kisah? Kalau semua aku kesah, nak berdehem pun susah juga. Nanti ada yang berkata2 di belakang. Nak bersin selaju halaju cahaya juga berisiko, risau kata2 belakang. Pendekatan bijak pandai, abaikan.!!

Hari2 tidak disinari cahaya matahari, kalau ada pun hanya lah sisa2 biasan air hujan yang berkumandang. Hujan turun tak mengira waktu, hari2 di seri air hujan. Bagi aku ini rezeki Tuhan nak bagi. Terima syukur dan redha. Semua kerja buat hati2. Pemanduan juga harus cermat. Lopak2 besar elakkan, kalau tak nak melayang duit saku tukar bumper dek jatuh lubang tersembunyi. Kesian. Aku tiada kuasa tiada harta. Cuma aku boleh tolong tenaga dan moral support.

Kesian jugak Thierry Henry tapi kesian lagi warga2 Ireland! The controversial goal cost them chance to play in World Cup. Aku sokong perlawanan ulangan. Menang sama menang situasi. Lagi pula France tidak lagi sehebat dulu. Punca nya hanya satu, jurulatih. Mr Domenech. Pemilihan pemain2 sangat lah membuat aku alpa dan hairan. Getus hatiku, dia pilih kawan2 dahulu. Pilih bulu kawan2. Sebijik macam Maradonna. Getusku lagi, memang orang2 yang kurang pandai berlagak pandai ni banyak persamaan. Logik akalku diterima sepuas hati.

Kerja bagai nak gila tak juga kaya. Sekarang aku baru rasa!!

New Galacticos? Depressed . . .

Di temani teko berasap dan lagu reggae, aku menulis. Sebijik macam lagu hip hop yang leka berkumandang di corong2 radio. Aku suka.

Celik pandangan ke atas, semakin hilang wayar2 di udara. Gila ini sang pencuri. Jumpa nanti kat alam baka, datang la cari aku merayu dimaafkan. Belum tentu hati aku memaafi.

Kelantan = New Galacticos? Dulu aku juga yang kutuk Galacticos mati-matian sebab hanya berbekalkan money, mereka mendapatkan khidmat pemain seperti kacang. Senang hati duit banyak, semua pun beli. Tapi sekarang semua kata2 hambur aku bagai jatuh tepat ke dahi sendiri. Lagak membeli pemain Kelantan untuk musim yang akan datang umpama Kelantan Ananda Krishnan yang punya. Aku jadi seronok tapi juga berbaur2 perasaan. Bagaimana nasib anak2 Kelantan sendiri yang baru hendak berjinak dengan liga Malaysia tetapi tidak diberi peluang? Aku jadi buntu. Persoalan demi persoalan datang bertalu. Tapi aku senyum sahaja. Harapan aku jangan dilupa anak2 muda Kelantan yang aku kira mampu juga menaikkan darjat pasukan di mata liga Malaysia. Esok ada sesi perkenalkan pemain2 Kelantan dan perasmian jersi baru pasukan. Aku tekad tahun depan tengok bola di stadium akan ku pakai jersi original!!

Bangun pagi2 meriahkan majlis.!

Sunday, November 8, 2009

69. 40 Years Anniversary

Lebur, hancus, kabus. Red Warriors tewas di perlawanan akhir Piala Malaysia pada tahun ini. Setelah kemarau hampir 40 tahun, nampaknya terpaksa lagi menyambung hari2 kemarau piala Malaysia. Mungkin sehingga tahun depan, aku bukannya nujum untuk menilik masa depan. 

Mungkin ada juga yang Kelantan menang malam ni, sorak dan semangat. Frust juga kecewa ada bersarang di benak sanubari, tetapi apa yang lebih mengecewakan aku bagaimana maha hebat rakan2 1Malaysia menuding itu dan ini kepada semua penyokong Kelantan. Ganas, uncivilized, typical dan stupid kata2 hambur mereka. Inilah nasib si susu yang rosak dek kerana nila setitik. Tapi apa yang terlajak kurang pandai nya kenapa rakan2 yang melabel tidak pula menyalahkan setitik nila, malah dengan bangganya mempamer2kan status di laman sosial menyalahkan sang susu. Oh, aku tidak mahu berbahas panjang lebar lagi. Aku redha sudah.

Wang ehsan dan duit royalti sangat2 berbeza. Dari ejaan sehingga ke maksud setiap satu kalimah. Wang ehsan tanda kesian manakala wang royalti tanda hakmilik. Renung2kan dan selamat bermuhasabah.

3.05 a.m
Pulang dengan Piala imaginasi.

Saturday, October 31, 2009

REALITI . . .

Tup tap tup tap, pejam celik pejam celik sudah agak lama aku ditinggalkan, dilupakan, disisihkan malah mungkin tidak pernah diterima di petak mula lagi. Dunia ini tidaklah seperti yang selalu kita rancangkan dan bermimpi."Sebelum umur 30, aku nak pakai BMW 5 series" tekad nafsu. Betapa senang berkata2 kerana kata2 sahaja tak kena bayar, tak kena charge. Ada orang kata dunia ini kejam, gila tak bersyukur punya statement bagi aku. Tak lekang dek keluhan, sentiasa meminta lebih memang sifat2 manusia yang harus dilupus. Aku harus positif fikiranku. Rezeki itu ada di mana2. Cuma sekarang ni masa yang membezakan semuanya. Siapa yang dapat rezeki awal, syukurlah kamu. Siapa yang belum, sabar dan doa lah. Tuhan menduga umatNya. Manusia yang diduga harus sedar keuntungan mereka. Sekurang2 nya Yang Maha Pencipta masih ingat untuk menguji kita, tidak dibiar lalai di dunia ini. Dunia yang moden. Pembangunan yang berteraskan agama, mundur bagi mereka. Untung mereka nampak di dunia, untung akhirat samar2 lagi. Banyak2 lah bertaubat.

Perihal rumah PPRT, Projek Perumahan Rakyat Termiskin. Saya ulang Rakyat Termiskin. Bukan hendak mengata juga menghina, kalau boleh diagihkan sama rata kepada semua rakyat tidak kira parti mereka. Duit2 diagihkan untuk PPRT bukannya dari duit parti sebaliknya dari hasil negara. Cukai2 juga hasil semua yang di bayar rakyat jelata. Insyallah agih sama rata.

3.39 a.m
Nervous tunggu malam esok, harap ada LIVE di RTM

Tuesday, October 6, 2009

67. TERSASAR? ORANG KIRI?

Aku pernah berkata terus dari hati kepada jari2 yang pantas menaip."blog ini bukan blog politik ok? tak perlu tunjuk2 kamu sokong politik mana. Blog sebagai tempat menulis isu2 yang kau rasa boleh tulis je! Paham tak ni jari?" Tapi hari ini, aku memilih untuk tersasar dari landasan. Tapi tidak sehebat landasan2 orang lain yang lagi telus dalam penulisan. 

Sekejap tadi buka web Malaysiakini. Aku selalu buka web ni, cuma nk up-to-date dengan kisah2 lantera politik di Malaysia. Tak sanggup aku ketinggalan. Aku pilih yang ditulis dalam Bahasa Malaysia, senang aku faham terus menusuk ke sanubari. Kembali kepada tajuk berita yang menghairankan aku ni, tekan sini boleh baca berita hairan. Jangan buat apa2 sambil baca, jangan makan pop corn, jangan korek hidung juga concentrate nanti melekat terus di hati sanubari.

Tajuk berita dia ringkas sahaja, 'Kelantan contoh kegagalan PAS - Timbalan Perdana Menteri'. Hati merah aku marah. Aku pujuk dia. Jangan ikut hati, ini kata2 berbaur politik. Orang kata kita buruk, nanti satu hari tuhan jadi kan dia buruk juga. Asal ada Pilihan Raya, kecil mahupun besar, timur atau barat Malaysia, Kelantan tidak serik2 dijadikan tumpuan dijadikan bahan berita. Tegas mereka, Kelantan dalam gerhana.

Aku marah ke? "Buat apa nak marah", getus hati sanubari. Kita ambik pendekatan berdiam. Lebih baik kita berdiam daripada kita berbicara dan nampak jelas kebodohan. Tepuk dada tanya hati, tepuk dahi tanya pipi, tepuk mata orang yang berbicara tu tanya sanubari "Betulkah Kelantan dalam gerhana?"

7.40 a.m
Harimau Muda Vs Laos now

CERMIN MIMPI . . .

Hampir seminggu atau mungkin sudah lebih aku di sini, aku pun kurang pasti. Kira- kira aku, hisab aku tidak lagi setangkas dulu. Menghitung hari juga menghisab perkara2 kecil tidak lagi menjadi rakan2 sepermainan, malah beban yang terpaksa ditanggung. Tapi tiada aku kisah, "Allah menguji hambaNya" , pujuk si hati merah. 

Genap 3 bulan atau lebih minda ini tidak lagi bergaul, bersahabat, berbicara tentang pembelajaran. Setiap kata2 yang dilafaz sudah lama tidak berbunyi educated. Persetankan semua tu, "masamu akan tiba", pujuk si hati merah lagi. 

Dunia pun tidak seselamat dahulu, dahulu kala masa zaman2 Hang Tuah tanah runtuh pun tiada apalagi gempa2. Jauh sekali sang Tsunami, Hang Tuah gelak besar dengar nama pelik Japanese tu. Di sini minggu lepas, gempar gegar2 susulan kesan2 halus gempa yang terjadi di Padang, Sumatera Indonesia. Sekarang gegar2 lah pula suratkhabar tentang impak2 dirasai kawasan terjejas. Alhamdulillah rejimen2 kita dihantar membantu mereka yang memerlukan.

Negara kita pun patut juga muhasabah, mahu tak mahu hendak tak hendak kita kena terima bumi kita memberontak! Satu hari nanti kita juga harus sedar kita juga mungkin tak terlepas dari bencana ini. Nauzubillah. 

Engineer2 structure pun sekarang kena ambik kira juga earthquake loading. Buat bangunan tinggi2 tapi tak kira earthquake loading. Bangunan2 lama selamat lagi ke untuk dihuni? Soal hati lagi masih tak terjawab juga. 

Aku pulang dulu ke kampung halamanku, menanti berita2 gembira yang hatiku lantang berkata "ada ada" tidak juga kunjung tiba. Ku bawa hati yang terlebih yakin ini pulang dahulu. Sudah lama disini, aku bukan lah tanggang, selesa di tempat orang lupa asal-usul. Aku selesa tapi asal usul tak pernah aku lupa. 

Aku kepilkan disini lagu Sifu M. Nasir : Cermin mimpi. Bait2 indah. Betapa aku bermimpi dilahirkan sesifu dia. Setiap kata keluar di bibir hanya bait2 indah, akan aku pastikan gadis2 lalu lalang tersentak mendengarnya. Mungkin juga aku akan hanya mampu terus bermimpi. Mimpi dan terus bermimpi indah. Seakan dunia ini tidak indah lagi.



Di balik cermin mimpi Aku melihat engkau
Di dalam engkau aku melihat aku
Ternyata kita adalah sama
Di arena mimpi yang penuh bermakna
Bila bulan bersatu dengan mentari
Bayang2 ku hilang diselubungi kerdip nurani
Mencurah kasih, kasih murni, mencurah kasih

Di balik cermin, cermin mimpi
Ada realiti yang tidak kita sedari
Hanya keyakinan dapat merestui
Hakikat cinta yang sejati

Dengan tersingkapnya tabir siang
Wajah kita jelas terbayang
Dan terpecah cermin mimpi
Menjadi sinar pelangi

5.43 a.m
Awek johor bukan aku punya, awek abang aku. Tak mampu ada awek sendiri. 

Sunday, October 4, 2009

65. DISASTER DISASTER DISASTER . . .

Last night was disaster performance by Red Devils after managed to just draw at home soil. It was struggling draw. Ergh disaster. Im expecting an easy task since the game played at Old Trafford. Just some fact to share, Sunderland never won at Old Trafford since 1968 and last night they nearly nearly put the historical history behind them. Okay, history suck!

Before the game started, they show the line-ups for both teams and at that moment i sense something was not right with the selection. This is not a bad selection, its a worse selection ever! Full lineup ; 

GK - Ben Foster
RB & LB - John Oshea & Patrice Evra
CB -Nemanja Vidic & Jonny Evans
Midfield (midfield dilemma? urgh) - Fletcher, Scholes, Nani & Wellbeck
Striker - Rooney & Berbatov

Just look at the line up and if you have seen enough Manchester game, you can tell that it is a bad selection. There are too many 'high tendency to make mistakes' type of players. Argh, disaster. Fergie talked about midfield dilemma, which he found good. He felt good with the fact that all the midfields are fit and they have to work harder for the 1st team chance. Okay, glory2 with that. Buuuttt, why suddenly you choose Danny Wellbeck as one of the midfield player? He's too young and his performance last night too far below the par, below Red Devils standard. The selection made is tooo Englandddd. I knew the world cup is next year and Fergie want to help England players to boost up during game and impress Fabio Capello. I understand with Ben Foster selection even though too many comical errors done, but Danny Wellbeck? England? He's too young and with last night performance he cant even fit with Malaysia Harimau Muda (Harimau muda draw 2-2 with Thailand, and they gave really classy performance!! Owh, enuff said they still young, rambut tak merah lagi, tak pacak2 lagi, gaji tak besar lagi, awek bukan model lagi).

Full credit though went to Steve Bruce, ex-Manchester United skipper. I love if he's going to be next Fergie and i do think he's good at it. Owh lets go back to the top where i set the name in bold & italic. Thats the indication for the players who perform below par. If you ever played Manager, these players rating are below 5. Argh, disaster!! Last word, Danny Wellbeck is still too young to played. He scored during his debut but that doesnt meaning he is a clinical striker. And one more thing, his style is tooo Thiery Henry, with the kicking with the dribbling. I hate Henry & i hate the fact Wellbeck try to be his copycat! ERghh, disaster! Next game will be against Bolton away. Must win. Must win!!

10.24 a.m
I will wear blue tonight. YNWA- you'll never win anything!

Thursday, October 1, 2009

DOAKU . . .

Ya Allah Ya Tuhan seluruh alam.

Lindungilah saudara2 kami di Sumatera dan Padang daripada malapetaka2 dan bencana2 yang tidak diingini.

Bulan Syawal bulan keampunan Mu Ya Allah, permudahkan lah urusan2 mereka saudara2 ku di sana.

Moga dijauhi Tsunami yang kedua. Amin :|

1.39 a.m
Lupakan perselisihan, kita sesama hamba Nya.

Monday, September 21, 2009

63. TWO LESS LONELY PEOPLE IN THE WORLD

20.09.2009 alhamdulillah, after a month of fasting not just from eat n drinks. We celebrate raya in our own cherish style way.


Add to that, manchester derby just completed the perfect day :)

WELCOME TO MANCHESTER!!

8.59 pm
2 less lonely people in the world by Air Supply.
"in my life where everything was wrong something finally when right."

Saturday, September 19, 2009

TOO MUCH LOVE WILL KILL YOU . . .

Beginilah gambar kedai kiddies store skarang, ini semasa waktu operasi. Maaf dipinta sebab lama sangat ambil masa nak upload gamba ni. Plan asal nak tunggu gambar dari official photoghrapher tapi sebabkan beliau tersangat2 sibuk dengan kerja 'memuko'nya maka ini sahaja yang termampu untuk memberi gambaran tentang 'store' ini.

Kalau ke KB jangan lupa singgah. Gambar ini diambil hasil tangkapan kamera 3.2MP. Forgive the blur ok.

Jalan raya KB sudah mula sesak, pasar borong semakin sesak, kedai butik Levi's KB mall sudah sesak macam pasar borong, trip KB-Machang yang biasanya 30 minit 'lagging' berjam2. Tanda2 awal Ramadhan beransur pergi, dan Syawal kunjung tiba. Di kesempatan ini, kami di the kiddies store ingin memohon seribu kemaafan di atas segala kesalahan dan harap di halalkan juga segala makan dan minum. Selamat Hari Raya Aidilfitri.

Owh lupa, esok hari Sabtu. Hari terakhir sebelum raya, sempat lagi hendak shopping untuk kanak2 bergaya/ bergembira di hari raya. Esok 'store' beroperasi dari awal pagi sampai ke tengah malam. Jumpa di sana. :)

12.56 a.m
too much love will kill you by queen. betulkah?
Last but not least, Ms. Hunny madu is kelantanese? This is way too cool to be true. To Ms. Hunny madu, Please come to the store. Kami bagi you free gift.

Monday, September 14, 2009

61. GOD PUT SMILES UPON OUR FACES . . .

1) Mari berkenalan dengan Syaitan merah unsung heroes/ unknown heroes/ nameless heroes Mr Darren Fletcher. Akhir2 ini persembahan permainan 'hero' ini bagi saya amat lah mantap. Sangat mantap. Mungkin beliau bukanlah pemain paling banyak mempunyai skill dalam padang semasa satu2 perlawanan, tapi bagi saya kehadiran beliau di bahagian tengah pasukan sangat memberi impak; impak maksima. Dia juga pantas digelar 'tireless midfielder' kerana kecenderungan mengejar setiap bola tanpa jemu atau penat. Masih saya teringat bagaimana reaksi saya semasa melihat persembahan beliau 3-4 musim sebelumnya, sudah banyak kata2 kotor dan hina saya lemparkan pada beliau tatkala itu kerana persembahannya tak lebih tak kurang sama sahaja dengan Mr. John O*** ( for me the weakest Red Devil player yet 1st team :'( ). “He impressed me from the very first moment I saw him. He has got the potential to be outstanding. He's got unbelievable talent but he's got a good head on him and that's what I like about Fletch.” - Mr. Roy Keane. Apa yang paling mengejutkan saya adalah tentang khabar2 angin yang melanda. Mr Darren Fletcher will be next Red Devil skipper. This is way too cool!!
Pic courtesy from www.manutd.com

2) Tentang Kiddies Store. Kurang 1 minggu lagi untuk hari raya, NEW STOCKS AVAILABLE & SELLING FAST, repeat NEW STOCKS AVAILABLE & SELLING FAST. Make yourself free for this shoooopinnng for the kids, and do drop to check out what's hot and what's not!!!

JUALAN HARI RAYA,

S49/ 1530- B,
KG PAYA RAMBAI,
15200 KOTA BHARU,
KELANTAN

3) Tentang kerjaya - talk to the hand!! Walaupun sudah menukar modus operandi dari menghantar emel kepada surat2an, tiada satu pun feedback masih diperoleh. Oh, Tuhan menguji hamba Nya. Pikirku juga, mungkin semua Human Resources Manager syarikat2 ini ambik cuti awal pulang kampung beraya. Selamat Hari Raya saya ucapkan.

10.52 p.m
Jalan kecik sudah menjadi jalan raya, tanda Hari Raya.

Thursday, September 10, 2009

KATAK . . .

Alkisah 2 ekor jenis katak, satu jenis melompat2 tak pula pernah puas. Satu jenis lagi langsung tak melompat, puas hidup di bawah tempurungnya. Dua2 hidup dalam kebodohan, dua2 dalam kerugiaan. Yang melompat tak pernah puas dengan tanah yang dijejak nya, terlebih basah la terlebih kering la kata mereka. Mereka tak bersyukur, suka yang sempurna. Yang di bawah tempurung pula tak pula berusaha, berasa sangat puas dengan apa yang ada. Ya, ini mungkin bagus tapi jika tiada kemajuan dalam hidup kamu tiada gunanya juga. Anda katak jenis mana?


Bulan ini bulan September boleh aku gelar bulan kelahiran. Bulan kelahiran 3 orang yang paling penting dalam hidup aku. 1 lelaki 2 wanita. Walaupun mereka menduakan aku, aku sayang mereka sepenuh2 hati jiwa raga aku. Lagu di atas ditujukan untuk mereka2 yang aku kenang. Terima kasih di atas usaha anda2 membesarkan aku. Part paling best masa budak2 Africa tu nyanyi ramai2 gaya koir. "I am strong when i am on your shoulder, u raise me up to more that I can be"

9.51 p.m
Raya mungkin lagi seminggu, tekan minyak now kejar dunia kejar akhirat.

Wednesday, September 9, 2009

59. QANA'AH . . .

Hari ni sedar tak sedar dah hari ke 20 berpuasa. Alhamdulillah puasa aku penuh sebab aku lelaki, aku tak dapat ABC; Allah Bagi Cuti. 10 malam terakhir sudah, dulu ada aku terdengar kisah Rasulullah s.a.w, bila tiba sahaja 10 malam terakhir ni Rasulullah s.a.w langsung tak berehat malam. Malam2 Baginda dipenuhi dengan beribadat dari tenggelam matahari kepada terbit fajar. Semua ini dilakukan adalah untuk mengejar Malam Al-Qadar, malam penuh kemuliaan.

Ramai rakan2 sahabat2 aku dari bidang yang sama dengan aku sudah bekerja, alhamdulillah tahniah sungguh2 bagi mereka. Ada juga yang bertanya2 kenapa aku masih menganggur, kata mereka civil graduate banyak je kerja kosong. Mereka tanya aku ke yang memilih? Menunggu gaji besar? hm. Sahabat2.. Aku iakan sahaja semuanya, asalkan mereka bahagia.

Hari ini 090909. Hari lahir 2 wanita penting dalam hidup aku. Selamat hari jadi untuk mereka. Semoga2 dimurahkan rezeki. Hari ini juga 090909 aku masih menunggu kelahiran ahli baru keluarga. Insyallah hari ini lulus, dah beberapa hari pending.

1.30 pm
Qana'ah - bersyukur dengan apa yang kita ada, Alhamdulillah.

Monday, September 7, 2009

RAMADHAN 1430H . . .



Last 10 days, now or never. Enuff said, struggle hard n harder each day orite. This song dedicated to all Muslims out there, "ketika tangan dan kaki berkata" by Allahyarham Chrisye. Great songs, really. Do enjoy the song. "Ketika tangan dan kaki berkata" meaning the time when we are judge by Allah the Almighty and all our body parts will tell He what have we done in this world, whether it is wrongdoing or right. Assalamualaikum.

Owh, on Argentina vs Brazil match. I totally lovie dovie the fact Argentina lost, not because i hate them players. The hate fully dedicated to Diego Maradona who acted like he want to be the Argentine masterpiece. Sorry, this is not your field. Maybe you are legendary player, but for a manager? LOL. On your face, diego Maradona!! The moments you droppd Riquelme, there is no respect in you!!! Riquelme is like Stevie G for Liverpool, Terry for Chelsea. Main player, main idea.haish.

4.48 pm
belom mencarimu sepenuh hati, kesalahanku!

Sunday, September 6, 2009

57. RAMADHAN #16 . . .

"Puasa itu adalah perisai, oleh kerana itu kalau salah seorang di antara kamu itu sedang berpuasa, maka janganlah berbuat maksiat dan jangan marah, dan kalau ia dicaci oleh seseorang atau diperanginya, maka katakanlah kepadanya bahawa aku sedang berpuasa"
(Hadis Riwayat Bukhari, Muslim dan Ashabussunan)

Pagi ni ustaz baca satu hadis dhaif yang biasamana manusia yang jahil menggunakan untuk kepentingan nikmat mereka. Hadis ini bermaksud "tidur pada bulan puasa adalah satu ibadah". Hadis ini adalah hadis dhaif, hadis yang lemah sangat lemah. Baiklah tidur jika mana kalau kita tak tidur, kita melakukan maksiat. Tidur ini pula bukan lah bererti tidur selepas sahur dan bangun untuk berbuka, meninggalkan ibadah2 wajib di antaranya. Tidur ini adalah sebagai rehat untuk beribadat pada malam harinya.

15 malam puasa sudah berlalu, 15 malam terawikh sudah. Solat witir rak'ataan akan dibaca dengan doa qunut jangan dilupa. 3 Wira2 hafiz pondok Tuan guru Nik Aziz sudah meninggalkan masjid, balik ke kampung halaman masing ; kelantan, terengganu dan Kuala Lumpur. Jemaah diteruskan dengan siapa yang layak.

8.13 a.m
Brazil Vs Argentina- 8.30 a.m

Saturday, September 5, 2009



Q : Which define u?
A : ______ and beautiful.

Another masterpiece by Allahyarhamah Yasmin Ahmad.

3.02 p.m
Lagu yang terlewatkan - SO7

55. RAMADHAN #14 & #15

"Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu (yang sempurna imannya) ialah mereka yang apabila disebut (nama) Allah dan (sifat-sifatNya) gementarlah hatinya dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayat Allah, iman mereka bertambah dan kepda Allah mereka berserah"
(Surah al-Anfal ayat 2)

Manakala orang fasiq pula adalah orang-orang Islam yang tidak percaya sepenuhnya terhadap ajaran Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad s.a.w. Mereka meninggalkan perintah Allah S.W.T dan tidak mahu menerima ajaran Islam. How ironic. Dalam lingkungan kehidupan kita di Malaysia hari ini pun wujud gelagat2 manusia sebegini. Mengaku Islam tapi mengkelas2kan hukum, yang rasa sesuai untuk mereka diterima, yang berat untuk mereka ditolak. Alasannya, tidak sesuai mengikut arus kehidupan zaman ini. Kakak2 dalam Islam wujud juga dalam Malaysia. Kononnya memperjuangkan wanita kita. Ambik satu detik dalam minda, offkan button politic, onkan button Islamic. Tepuk dada tanya minda celik, betulkah perjuangan kakak2 ini? Kita berani lawan Ayah pin, kita gempur Al-Maunah tapi kakak2 ini tak sesat oleh mata2 mereka yang dibutai politik. Kalau kakak nak cakap pasal Islam dalam televisyen, at least pakai tudung tutup aurat. Xpakai tudung tapi mengajak orang mndengar kamu cakap pasal agama, nampak bodoh ok. Saya menulis bukan mahu tunjuk alim, tapi rimas dan jelik dengan tingkah2 mereka.

"Rio Ferdinand being targetted by Real Madrid and Barcelona??" Lepas Vidic, Ferdinand pulak ke target mereka2. Jangan lah kacau kami. Tolong kami bantu kami. Pergi main jauh2.

2.34 p.m
meyandat sotong dan udang di tengah bandaraya Islam

Thursday, September 3, 2009

RAMADHAN #13 . . .

"Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina satu perbuatan yang keji dan jalan yang jahat (membawa kerosakan)"
(Surah al-Israk ayat 32)

Umumnya definisi zina bererti memandang perkara-perkara yang menimbulkan syahwat atau menghala pandangan ke arah yang keji. Manakala dari hukum syarak pula, zina ialah melakukan hubungan jenis antara lelaki dan perempuan tanpa melalui perkahwinan yang sah menurut syarak. Daripada maksud ayat Quran di atas, Allah mengarahkan kita untuk langsung tidak membuat zina malahan tidak mendekati zina. Hukum hudud adalah hukuman terbaik yang patut dikenakan ke atas penzina2 ini. Dua hukuman Islam terhadap penzina ini, 1) lelaki dan perempuan yang belum berkahwin, 100 sebatan. 2) lelaki dan perempuan yang sudah bersuami, rejam sampai mati. Tampak kejam, namun ini hukum Allah. Punya hikmah di jadikan sebegini hendaknya. Corong2 mulut yang kononnya aktivis kemanusiaan mula berbunyi tatkala hudud dibahaskan. Lagaknya punya ilmu penuh tapi ini adalah hukum Allah, wajib dilaksanakan. Ingat, kita pun hanya menumpang di duniaNya. Hukum hudud ini dapat mencegah perbuatan zina 1)dengan cara bila mana hukuman keras dikenakan, mereka tidak lagi berani untuk mengulangi perbuatan terkutuk mereka itu. 2) Orang ramai yang menyaksikan perlaksanaan hukuman itu akan berasa gerun dan takut untuk melakukan perbuatan zina. Kenyataan paling bodoh "aktivis kemanusiaan" yang menggelar diri mereka Islam tentang hudud ini ialah "Kalau hukum hudud dijalankan di Malaysia, nanti ramai pula yang kudung tangan dan kaki". Saya menyokong penuh hukum hudud. Yang bising dan takut tu ada mmbuat kesalahan melanggar hukum Islam ke? Renung2 kan dan saling mengingat.

Senarai penuh pemain2 Manchester United untuk UEFA Champions League telah pun dikeluarkan. Pemain2 yang tersenarai: 1.Van der Sar, 2.Neville, 3.Evra, 4.Hargreaves, 5.Ferdinand, 6.Brown, 7.Owen, 9.Berbatov, 10.Rooney, 11.Giggs, 12.Foster, 13.Park, 15.Vidic, 16.Carrick, 17.Nani, 18.Scholes, 20.Fabio, 21.Rafael, 22.O'Shea, 24.Fletcher, 25.Valencia, 26.Obertan, 27.Macheda, 28.Gibson, 29.Kuszczak.

Additional players registered*: 8.Anderson, 19.Welbeck, 23.J.Evans, 31.C.Evans, 33.Hewson, 36.Gray, 37.Cathcart, 38.Zieler, 39.Chester, 40.Amos.

*UEFA rules permit any player born on or after 1 January 1988 who has been eligible to play for the club for any uninterrupted period of two years since his 15th birthday to be registered outside of the 25-man squad limit.

Owen Hargreaves dah tersenarai, tambah seorang lagi yang berpengalaman untuk pasukan. Zoran Tosic pula tidak disenaraikan, itu yang saya bimbangkan. Bagi saya dia punya potensi besar, melihat kepada permainannya semasa Asia tour.

7.44 a.m
i'll be better when im older

Wednesday, September 2, 2009

53. RAMDHAN #11 & #12

"Adakah kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga padahal kamu belum didatangi (ujian) seperti yang dialami oleh orang-orang dahulu. Mereka ditimpa kepapaan, penyakit dan ketakutan. Sehingga berkata rasul dan orang yang beriman bersamanya; "Bilakah akan datang pertolongan Allah?"Ingatlah bahawa pertolongan Allah sangat dekat".
(Surah al-Baqarah ayat 214)

Entries today for double day, 11th and 12th of Ramadhan. Last night there a live telecast at ESPN on focus of the deadline transfer. An hour full of talking. 5minutes the time and i slept. Nothing much happend during last minutes. All the big fours keen to keep their money and gamble to the existing squads.

Happend to watch Inside Dubai on Discovery Channel. It is a great discovery show about Dubai and showing almost all the pros and cons of their sudden development. Not all those who live there like about what happened to the country in such a nick of time. The most interesting fact for me is that 1/4 total numbers of cranes in the world happen to be in Dubai at this time. Me like whatt?? Come on.. the size of the country is not that big to have that much cranes. On the show also they make an interview with the local people asking about the impact on themselves because of this sudden development. There some with +ve comments and what i want to share today is one of the local said that not all the things look pretty and they actually have to bear with the consequences. He said the population of the local there is only 20%, 80% of them are from the outside of Dubai. The local felt they not in their own country. Erk, dont want! And despite there are "muslim country", he said that the beach is now not a comfortable places to take family visit since now outsider tend to wear sexy attire which is actually against the Islam act. But, the government actually close their eyes since the tourism is their main core business. Burp, not funny! And on top of that, Dubai now have their own clubbing spaces. Wow, welcome to our definition of Islamic country. Renung2 kan lah, kalau ini kemajuan yang kita mahu. Saya sanggup & rela hidup di bawah tempurung!

8.04 a.m
kangen

Monday, August 31, 2009

RAMADHAN #10 . . .

"Wahai orang-orang yang beriman! janganlah sesuatu kaum menghina kaum yang lain kerana mungkin kaum yang dihina itu lebih baik daripada kaum yang menghina dan janganlah pula para wanita menghina wanita-wanita yang lain kerana mungkin wanita yang dihina itu lebih baik daripada wanita-wanita yang menghina. Janganlah kamu mencela diri kamu sendiri dan janganlah kamu memanggil dengan gelaran yang buruk. Seburuk-buruk panggilan ialah panggilan fasik sesudah beriman. Sesiapa yang tidak bertaubat merekalah orang yang zalim"
(Surah al-Hujurat ayat 11)

Ayat ini diturunkan oleh Allah bersebab, Allah melarang umatnya melakukan perkara2 di atas untuk mengelakkan daripada berlaku perpecahan dalam masyarakat dan memupuk sifat kasih sayang dan persaudaraan sesama manusia.

Hari ini 31 hb Ogos, genaplah 52 tahun negara Malaysia merdeka. Selamat Merdeka untuk semua. Aku mengharapkan keamanan yang kita kecapi ini dapat diteruskan mudah-mudahan dan kalau boleh dengan less korupsi.Merdekakan lah juga diri kamu dari segala bentuk kengkangan2 yang langsung tidak menguntungkan mu itu malah menambahkan dosa2. Usah lah kamu bercakap malah menyambut kemerdekaan walhal kamu masih bergelumang dalam kemaksiatan. Adakah ini definisi kemerdekaan kamu? Jangan lah menjadi sampah. Hayati lagu dari Allahyarham Sudirman Haji Arsyad ini- warisan. Mungkin aku tidak selasak mereka2 yang menyertai PLKN yang didedahkan dengan senjata. Namun aku dengan caraku, akan kuselit kan dalam doa ku supaya Malaysia kekal aman dan sempurna, bertambah makmur dengan less korupsi hendaknya.



8.32 a.m
Selamat hari Kemerdekaan.

Sunday, August 30, 2009

51. RAMADHAN #9 . . .

"Allah telah mengeluarkan kamu dari perut ibumu tanpa mengetahui sesuatu apa pun, dan Allah kurniakan pendengaran, penglibatan dan hati semoga kamu bersyukur kepada Nya"
(Surah an-Nahli ayat 78)

Wahai sekalian manusia, sahabat2 rakan taulan. Ambik cermin teliti diri sendiri, sungguh cantik dan sempurna ciptaan Nya ini. Ambik masa, syukur.

Nota terima kasih cinta untuk Diaby kerana melengkapkan hari saya malam tadi. Sungguh tandukan itu amat hebat jika tidak tersalah gawang. :) Kredit untuk semua pemain Man U. Special kudos kat Darren Fletcher, the unsung heroes. I may say last night there are 2 persons in one body of Darren Fletcher. Quoted "No Ronaldo No Tevez, no problem". Ferguson cakap tiada lagi pemain baru, beliau percaya kekuatan barisan pemain nya sekarang. Walaupun saya masih mengharap David Silva atau pun Sergio Aguero menyarung jersi baru man u yang bercorak V. V for Victory!!

7.24 a.m
Modus operandi sudah ditukar, tunggu hasil dalam masa seminggu.

Saturday, August 29, 2009

RAMADHAN #8 . . .

"Maka dirikanlah solat, sesungguhnya solat itu satu kewajipan yang ditentukan waktunya terhadap orang-orang mukmin"
(Surah an-Nisa' ayat 103)

Jika solat setiap insan dalam kekhusyukan, maka amanlah dunia daripada dosa2 kerana sembahyang yang sempurna dapat menghalang manusia dari melakukan kemungkaran. Khusyuk bererti menumpukan sepenuh perhatian kepada Allah ketika solat, mentadabbur dan memahami makna dan perbuatan. Bulan kemuliaan ini menjadikan aku lebih berani kerana aku percaya janji2 Allah yang mengatakan syaitan2 di ikat di neraka jahanam selama sebulan ini. Jadi jika ada kesalahan2 atau dosa2 yang kita lakukan pada bulan ini, usahlah di salah kan syaitan. walhal nafsu syahwat kita yang harus dididik. Tepuk dada tanya iman. Insyallah.

Malam ini menyaksikan perlawanan panas antara Manchester United dan Arsenal yang bertempat di Old Trafford. Perlawanan akan disiarkan secara langsung di channel ESPN pada jam 12.10 malam ini. May the best team win, aku rindu Ferdinand. Aku rindu Van Der Saar. harap2 tanpa kehadiran mereka membuka lembaran baru pada pemain lain yang aku harap dapat menonjol. Sekian.

7.58 a.m
Dont stop till you get enough

Friday, August 28, 2009

49. RAMADHAN #6 & #7

"Sesungguhnya orang yang berkata; "Tuhan kami ialah Allah", kemudian mereka beristiqamah (dalam amalan) nescaya turunlah kepada mereka malaikat, katanya; "Janganlah kamu takut dan janganlah berdukacita dan bergembiralah kamu dengan syurga yang telah dijanjikan kepadamu".
(Surah Fussilat ayat 30)

Istiqamah dalam surah di atas bermaksud tetap pendirian dalam beragama dan berusaha meningkatkan keimanan serta menjauhi perkara2 khurafat. Genap sudah arini hari ke-7 puasa, pejam celik pejam celik sudah seminggu puasa. Alhamdulillah puasa ku masih penuh. Hari ni Jumaat, sayyidul ayyam; penghulu hari. Dah la bulan kemuliaan bulan Ramadhan pastu sayyidul ayyam lagi, ini aku suka gelarkan sebagai combo! kalau buat amal ni mesti berlipat kali ganda habuannya. Terkapai2 juga pagi tadi buka nota2 sekolah menengah, cari ayat sujud sejadah. Habis da lupa. Lama juga ambik masa menghafaz, otak sudah berkarat.

Perihal bola sepak pula semalam ada Live draw Champions League kat ESPN, sempat juga tengok sikit2. Mengantuk mata aku terus tido. Edwin Van Der Saar, the proud flying dutchman dapat award for top UEFA Club stopper mengetepikan Petr Cech dan Victor Valdes. Nemanja Vidic pula tewas pada John Terry untuk gelaran top UEFA Club Defender. Manchster United di undi bersama2 dengan CSKA Moscow (Russia), Besiktas (Turki) dan Wolfsburg (German) dalam kumpulan B. Ferguson berkata undian ini tampak senang laluannya untuk Manchester tapi jika diteliti balik keupayaan setiap pasukan tersebut dan juga jarak perjalanan yang terpaksa ditempuhi untuk away game, beliau berkata "it's a tough draw." Kesemua pasukan2 tersebut walaupun berstatus kerdil tetapi sebenarnya adalah pasukan terbaik dari setiap negara yang mereka wakilli. Mengambil contoh Wolfsburg, walaupun nama tidak segah Bayern Munich namun pada seasons lepas mereka telah mengejutkan semua apabila di tabalkan juara Bundesliga. Wait and see. May better/best team win.

7.56 a.m
Event the nights are better

Wednesday, August 26, 2009

RAMADHAN #5 . . .

"Diriwayatkan daripada Anas bahawa Rasulullah s.a.w melaknat sepuluh golongan yang terlibat dengan arak. Orang yang memerahnya, orang yang meminta arak itu diperahkan untuknya, orang yang meminumnya, orang yang membawanya, orang yang meminta dibawakan arak itu kepadanya, orang yang memberi minum arak kepada orang lain, orang yang menjual arak, orang yang mendapat hasil daripada arak, orang yang membeli arak dan orang yang meminta dibelikan arak untuknya."
(Ibn Majah dan al-Tirmidhi)

Mintak di jauhi kita2 semua dari menjadi salah satu golongan di atas ini. Hukuman ke atas peminum arak ialah dikenakan hukuman had iaitu hukuman sebat, yang mana bersaksikan dua orang lelaki muslim yang adil atau pengakuan daripada peminum arak itu sendiri.

Aku tertarik dengan berita model sambilan Kartika Sari Dewi Shukarno yang disabitkan kesalahan meminum arak. Beliau telah insaf dan mengaku bersalah atas tuduhannya tanpa membuat rayuan. Aku sokong penuh keputusan nya yang tidak membuat rayuan dan tidak sabar2 untuk menerima hukuman sebat yang di jatuhkan ke atasnya. Tapi apa yang menyedihkan aku apabila mereka2 yang mengaku humanities, pejuang kemanusiaan yang Islam bersuara tentang hukuman ini dan meminta si tertuduh membuat rayuan. Nauzubillah min zalik, apa dah jadi? cuba mempertikaikan hukum Islam. oleh siapa? Orang Islam itu sendiri. Kenapa takut dengan hukuman di dunia bila mana hukuman di akhirat itu lebih pedih azabnya? Aku sedih.

"Sesiapa yang beriman dengan Allah dan hari akhirat, janganlah duduk di meja yang dihidangkan dengan arak."
(Riwayat Ahmad)

7.40 a.m
Allah tidak melihat manusia pada bangsanya, tetapi pada agama nya.

Tuesday, August 25, 2009

47. RAMADHAN #4 . . .

"Sesiapa yang mengerjakan kebaikan seberat zarah, nescaya dia akan melihat (balasannya) dan sesiapa yang mengerjakan kejahatan seberat zarah nescaya dia akan melihat (balasannya) pula"
(Surah al-Zalzalah ayat 7-8)

Kuliah subuh tadi ustaz cakap pasal 3 golongan yang Allah makbulkan doanya. Dek kemengantukan, aku hanya dapat mendengar satu golongan sahaja yakni orang yang berpuasa dari terbit matahari sampai terbenamnya matahari. Jom doa lebih2. Doa banyak2. Insyallah kalau tak dimakbulkan di dunia, di akhirat nanti menyusul.

Perihal bola sepak pula, dek termengentukan jugak tak berjaya berjaga untuk tengok satu2 nya match Monday night football between Liverpool vs Aston Villa at Anfield. Bangun pagi check thesun.co.uk, aku senyum puas! :) tapi takpe, awal season lagi. Status facebook pojan, fan Liverpool tegar, "Baek kalah dua kali, daripada kalah dengan Burnley." berirama bunyinya. dah macam pantun. Aku gelak lagi dan lagi.

7.31 a.m
Team kiddies sudah pulang, update2.

Monday, August 24, 2009

RAMADHAN #3 . . .

"Sesungguhnya jika kamu bersyukur pasti akan Kami tambah (nikmat) kepadamu. Dan jika kamu kufur bagimu azab yang amat pedih"
(Surah Ibrahim ayat 7)


Belek2 helaian buku sekolah menengah, aku terjumpa satu moto yang aku tulis dalam bahasa jawi walhal moto ni in English. Lama aku tatap sebab pelik sungguh jadinya bila bahasa Inggeris dijawikan. Moto English itu bbunyi "Do it now, Pain is temporary glory is forever". Aku gelak seorang diri.

Malam tadi tgk bola lagi, after won 1-0 last week with manchester United. Burnley did it one more time (last season they won with Chelsea and Arsenal). This time by winning 1-0 to Everton. Just the same old story, Everton got penalty but wasted it. By who? Funny but true, ex Manchester United Louis Saha. It aint luck for me, i like to believe it curse! Turf Moor curse.. Beware!!

7.37 a.m
Live it up

Sunday, August 23, 2009

45. RAMADHAN #1 & #2 . . .

"Daripada Abu Hurairah r.a beliau berkata; Rasulullah s.a.w bersabda;"Bahawasanya Allah tidak melihat kepada tubuh badan kamu dan tidak kepada rupa kamu, tetapi Allah melihat kepada hati kamu".
(Riwayat Muslim)

Selamat sudah menempuhi hari pertama Ramadhan Al-Mubarak, sedikit capek sebab metabolisma badan masih cuba untuk membiasakan diri. Berbuka penuh kesederhanaan, ekonomi gawat makanan pun gawat sama. Malam2 di penuhi dengan bukan aku yang biasa. Moga2 aku yang lain ini akan terus bertahan hingga ke akhir bulan ini hendaknya Insyallah.

Malamnya menonton bola Manchester United Vs Valencia. Away fixtures. Permulaan yang baik walaupun 1st half tanpa jaringan ekoran Chris Kirkland yang banyak menidakkan percubaan2 pemain2 man u. Namun 2nd half dibanjiri gol2 yang sebelum ini ketandusan; Rooney, berbatov, Rooney, M.O7, Nani. Namun highlight match tersebut adalah kool finishing dari one and only Michael Owen, Ronaldo Who?

7.41 a.m
Pertanian satu ibadah, Nik Aziz on 15Malaysia here

Wednesday, August 19, 2009

SABAR . . .



Beginikah derita hai orang yang sabar
Dituduh berdusta walaupun bercakap benar
Nama ku dicemar mana ku pergi orang tak gemar
Iman ku takkan bertukar dari menipu biar terlantar

Mengapakah dunia hai penuh tipu daya
Dosa dan maksiat itulah yang diutama
Si jujur menjadi mangsa pandai menipu lekas berharta
Biarlah aku merana aku tak rela hidup berdusta

Di mana keadilan yang aku harap-harapkan
Mengapa kezaliman menjadi balasan
Yang lemah ditekan yang berharta jadi sanjungan
Padamu oh tuhan aku serahkan tetapkan iman

This song from film 'Sabarudin Tukang Kasut' / 'Sabarudin The Cobbler' (1966), P. Ramlee on the film,
"Filem ini adalah hasil pemikiran yang mendalam, pengalaman yang meluas dan pengkajian yang halus, teliti dan bertanggung jawab."

11.11 p.m
the deal is on here

43. 30 HARI MENCARI AMPUN . . .

i felt that many of them my old companions change. in just a nick of time. Peoples change, hukum alam. Aku terima kan dengan hati yang terbuka. Mungkinkah persekitaran mereka, mungkinkah amaun di dalam akaun bank mereka? Sungguh aku tidak mengerti, kerana aku masih sedang menginjak dewasa. Untuk Mu Tuhan, tunjukkan lah aku jalan yang benar yang akan membahagiakan aku di dunia dan di akhirat. Amin.

30 hari untuk mengejar cintaNya dan keampunanNya sudah hampir. Betapa diri ini hina dan kerdil di mataMu. Sungguh2 aku berdoa untuk tahun ini menjadi tahun paling banyak diterima amalan ku insyallah. Untuk sahabat2 renung2kanlah, kerana Tuhan tidak pernah menjadikan syurga itu sempit untuk kita semua di dalamnya. Sama2lah kita berkejaran2 untuk berada di sana. 30 hari ini akan ku kejar dunia sepertimana aku akan hidup 1000 tahun lagi dan akan ku kejar akhirat sepertimana aku akan mati keesokan harinya.

Untuk team Kiddies di kejauhan, selamat menghadapi hari mendatang di sana. Sukses selalu.

10.37 p.m
kau alasanku untuk dewasa.

Wednesday, August 12, 2009

THE TREE . . .



Ini satu lagi filem pendek dalam 15 malaysia; the tree, apa yg istimewanya adalah ia menampilkan Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat di dalam filem ini. The full film only will be available on 17th August on the website

9.23 pm
off to see old companion

Monday, August 10, 2009

41. UNITY . . .



"hujan emas di tempat org, hujan batu di tempat sendiri".Lagu perpaduan dari voices of indonesia.. layan~
semua line up hebat2 semuanye. Armand Maulana, Kikan dn ramai lg

9.46pm
bersatu teguh bercerai roboh

Saturday, August 8, 2009

SINI RUMAHKU . . .



This clip like ages ago, but unity didnt fade with time rite?. It is a great effort from bunch of cool artists who want to make a song about unity ; here in my home. Do enjoy. (:

1.45 a.m
24 /7 in my home

39. 15 MALAYSIA . . .

15 Malaysia is a short film project by 15 talented Malaysian filmmakers. The films believe to be voices for the people of Malaysia. Check it out starting this coming 17th August HERE. Me looking forward to this. Mark your calendar, dont miss it!

And one of them filmmaker is late Yasmin Ahmad(Al Fatihah), i found the trailer of the film; chocolate on youtube.



1.05 a.m
here in my home

TAR . . .

Tun Razak's on ISA :

"Sudah saya terangkan tadi lebih kurang 580 orang lagi pengganas komunis di sempadan Tanah Melayu dan barangkali 90 orang lagi ada dalam negeri Tanah Melayu. Jadi, mustahak-lah kita mengadakan satu undang-undang supaya dapat Kerajaan meneruskan serangan terhadap pengganas-pengganas komunis ini supaya dapat dihapuskan dengan seberapa segera..."

ISA important at that time to fight against the communist.

12.59 a.m
confusing what is real!

Thursday, August 6, 2009

37. OPPORTUNITIES . . .



Ouch, 8 weeks = 2 months will be period for Manchester United fixtures without Edwin Van Der Sar; the flying dutchman! 12 fixtures of league, cup and champions league games will be missed! The Manchester United keeper underwent surgery yesterday.Van der Sar, 38, picked up the injury saving a penalty in the Audi Cup game with Bayern Munich last Thursday.

From the bright side, it will be great opportunities for both 2nd and 3rd goalkeepers; Ben Foster and Tomas Kusczak. (:

3.33 p.m
looking for my brightside!

ONE DOWN, ONE MORE TO GO . . .

me friend : mamak, kasi itu dunhill 14 satu.
mamak : ok sikit jam, dunhill 14 kalu mahu gambar apa ye? ada kaki, mulut, leher, baby..pilih2
me friend : %&*)#%^@#$) punya mamak!!

The WHO Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) negotiations began back in 2000, but then only three countries (Canada, Poland and Thailand) at that time. Luckily this act (it is a must gruesome photos on ciggarate packages) been introduced in Malaysia since April this year.
But whats make WHO proud even more is that the fact that, the number of tobacco use is reduce worldwide! The full news on this can be read on WHO website. me likey (:

ok, one more to go. This Swine flu H1N1 is the worry of all. 'Why so serious' joker's slogan is not applicable here because we have to be more serious. Calling for the responsible people/ organization, please be serious!

1.18 a.m
combocation.

Tuesday, August 4, 2009

35. FIX ME ? . . .

This is the latest song recently obsessed-again and again played in my ipod. fix you by coldplay, anybody /anywho.. fix me? im broken!



the beautiful lyrics goes;

When you try your best but you don't succeed
When you get what you want but not what you need
When you feel so tired but you can't sleep
Stuck in reverse

When the tears come streaming down your face
When you lose something you can't replace
When you love someone but it goes to waste
Could it be worse?

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

High up above or down below
When you're too in love to let it go
If you never try you'll never know
Just what you're worth

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

Tears stream down your face
When you lose something you cannot replace
Tears stream down your face
And I...

Tears stream down your face
I promise you I have learned from my mistakes
Tears stream down your face
And I...

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you
....................................................................................................

God promise the best for those who patience,
my patience today is 2 months old.
no boundaries. borneo/ peninsular?
10.56 pm

Tuesday, July 28, 2009

PAST TENSE . . .

1) Manchester united vs Malaysia X1. I was there (Bukit Jalil Stadium) for 3 days, it was so called glorious day to watch them players in person. My naked eyes is the bare witness for all the greatness of red devils players (except Oshea & Nani) during 3 days; training day, 1st game & 2nd game. Due to H1N1, my intention to bring photoghrapher during training session was cancelled at last minute. Pity him, but he said to me before that "we dont have to wear mouth protection la, we are going to watch Manchester United not Swine United. FYI, he is Fernando Torres a.k.a Bruno biggest fans (you'll always walk alone)

1st day:Training session
kudos to Pian for the pic. the blur effect from the mirror, not camera!

2nd day: 1st game
Red crowd from my seat.

3rd day: 2nd /last game
A bit crowded from the stairs view

Glory2 man united
As the Reds go marching on on on (:

2) Kiddies Store was officially opened on 18th July, Alhamdulillah. Retailing /business hours is everyday except friday, from 11.00 a.m till 11.00 p.m. The full /latest pic of store is still in progress due to our phtghrapher was quite busy, lucky him. Soon the update on the store, refer to this blog and here also; official kiddies store blog.

full adress :
S49 /1530-B,
Kg. Paya Rambai,
Jalan Bayam,
15200 Kota Bharu,
Kelantan

rough concept on the store (:

3) And for girl who like style, check this out! http://bubsybug.blogspot.com/
They prefer friends to have a unique item and will make sure every item is very limited, in fact only one item when they order it(perhaps with different colors, sometimes only) So go grab it!! And the most important things is, the price is surely within your budget :)

Stuck in reverse.
one and only,
10.48 p.m

Thursday, July 16, 2009

33. JEMPUTAN . . . :)

Kepada rakan2 & sahabat2 taulan, tidak mengira jantina tidak mengira usia.. Anda semua di jemputlah menghadiri pembukaan rasmi /official opening kiddies-store. Segala butiran /info seperti yang tertera di kad jemputan. Di jemput hadir :)

2 days to go,
kami teruja /excited!

Monday, July 13, 2009

KREW . . .

Mari berkenalan bersama krew2 di sebalik "this is edge" dan "kiddies" projek. Krew2 untuk projek ini adalah 3+1 , 3 yang terlibat secara langsung dan 1 secara tidak langsung. 4 jenis manusia pelik, ciri2 setiap satunya seperti dibawah. The Crews/krews :

1) Pereka bentuk dalaman /interior designer
Kepala/head untuk projek ini,tanpa beliau projek ini mungkin akan berjalan tapi tidak seseni yang digubah beliau.

2) Mulut manis /sweet talker
Pembantu kepala /assistant head untuk projek ini. Dengan kehadiran beliau semua kerja2 yang memerlukan kemahiran berkomunikasi menjadi lebih pantas dan berkesan /effective.

3) Buruh kasar /the man who get the jobs done
Terlibat dalam semua kerja2 di tapak /on-site yang memerlukan kekuatan fizikal dan tenaga yang mantap. Skop kerja beliau adalah seperti menyapu lantai, mengecat dan banyak lagi.

4)Penganggur sepenuh masa /jobless graduate engineer
Skop kerja beliau adalah memberi tangan2 untuk pertolongan di tapak /on-site, transportasi dan yang paling penting adalah menjadi ahli jawatan kuasa untuk promosi dan publikasi /publication.

2.54 a.m
lalok :|

Saturday, July 11, 2009

31. PERIHAL JOKER . . .

Selepas menonton filem Dark Knight, aku sangat2 tertarik dengan lakonan Heath Ledger sebagai Joker. Tak lame selepas tu baru aku mendapat tahu dari sahabat2 yang Jack Nicholson pun dulu pernah juga melakonkan watak Joker ini, dalam filem Batman (1989). Aku sangat2 lah teruja sebab bagi aku lakonan Jack Nicholson dalam filem2 die yang pernah aku tontoni memang bagus, sangat bagus. Jadi bersama di bawah ini aku kepilkan satu video yang telah diedit (sumber youtube) yang mana video ini menunjukkan kedua2 watak Joker yang dibawa oleh mereka berdua.



Jack Nicholson vs Late Heath Ledger, kedua2 nye pernah melakonkan watak Joker. Mane satu kamu pilih, mane lagi yang terbaik yang kamu rasa kan?

Sebenarnya bagi aku watak ini memang dibawa dengan baik nya oleh kedua2 pelakon yang bagi aku sangat hebat ini, cuma yang membezakan watak mereka adalah definisi joker itu sendiri yang didefinisikan oleh pengarah dalam filem masing-masing yang mana memang sangat2 berbeza. Joker yang dimainkan wataknya oleh Jack Nicholson di definisi kan sebagai penjenayah yang gilakan seni dan seninya adalah dengan membunuh manusia! Manakala watak joker yang dipegang mendiang Heath Ledger pula lebih kepada penjenayah yang mempunyai masalah mental dan membunuh manusia bagi nya hanyalah untuk keseronokan dan kepuasan. Mungkin bagi sesetengah orang, mereka akan fikir hal ini sudah lapuk dan aku mungkin juga sedikit ketinggalan dalam hal ini. Tapi biarlah apa orang mahu berkata, "why so serious?"

p/s : tulisan kali ini adalah 100% dalam bahasa malaysia kerana aku bersetuju sangat PPSMI telah dibubarkan dan kita telah kembali ke era di mana bahasa malaysia masih dimartabatkan. Cintailah bahasa anda. :)

12.37 a.m
masih menganggur dan bersuka ria

Sunday, July 5, 2009

GIVE PEACE A CHANCE, LETS LOVE OUR WORLD . . .

Thanks for late MJ (Heal the world) and John Lennon (Give Peace A Chance) for made these such beautiful songs about peace. Once you been carried away in this world full of violence and hate, listen to these songs and it might help you feel peace inside and lets love our world more. Peace


Heal the world
make it a better place
for you and for me
and entire human races
there are people dying
if you care enough for the living
make a better place
for you and me


~All we are saying is give peace a chance~


2.08 a.m
machang, kelantan
federer just won the wimbledon 2009, same old story!Boringg~

29. SNEAK PEAK . . .

Di bawah projek clothing this is edge , terlahir lah satu lagi penjenamaan yang bersifat lebih mega di mane projek kali ini melibatkan usaha yang berlipat kali ganda dalam mewujudkan sebuah store! The latest project name is kiddies-store with motto "kidexclusive" and "designed for kids". Gambar di bawah adalah preview awal store yang bakal memulakan operandi nya dalam mase yang terdekat ini, insyallah. Store yang bakal di buka ini mementingkan dua aspek, bergaya dan simple. Theme untuk store ini- "the most juiciest store in town". Updates about the store akan dibuat di sini nanti. Doa2 kan projek kali ini menjadi lebih berjaye. enjoy the 'sneak peak'! :)


Thursday, July 2, 2009

MAT KACAU . . .

He is mat kacau a.k.a florentino perez, current president for the galacticos. Beliau berjaya mengubah liga bola sepak yang dulu nya terkenal dengan maruah nye menjadi sebuah bisness yang berjaya untuk kelabnye, hanye kelabnya tidak kelab2 laen. Bagaikan tiade recession berlaku di real madrid, beliau spent over 100 million only for this season along and he's not finish yet. Dengan transfer fee yg crazy and weekly paid yang nonsense, normal player x boleh nak menolak this offer (for example last season Ruud Van Nistelrooy paid per weekly is same as Cristiano Ronaldo in Manchester United.) Below is the list of the top 15 of his "mega" signing from 2001 until now. and please noted, not all from them pn ending up jadi legend of galacticos.

1.Cristiano Ronaldo : Man Utd
2.Kaká : Milan
3.Zinedine Zidane : Juventus
4.Luis Figo : Barcelona
5.Benzema : Lyon
6.Ronaldo : Internazionale
7.David Beckham : Man Utd
8.Sergio Ramos : Sevilla
9.Robinho : Santos
10.Júlio Baptista : Sevilla
11.Jonathan Woodgate : Newcastle
12.Raúl Albiol : Valencia
13.Michael Owen : Liverpool
14.Antonio Cassano : Roma
15.Pablo García : Zaragoza
16.Thomas Gravesen : Everton
The latest signing in today paper is Karim Benzema, lyon striker which has been long target by "pasukan kerdil" manchester united. For starting, they bid for Cristiano Ronaldo. Manchester United best player and top scorer for almost 3 seasons. for 80 millions!! Ferguson did the right thing to at last sold him. i guess. and then to replace CR7, manchester united target Kaka from AC Milan. Pn at last join Real Madrid juge for fee of 65 Million. tak terlawan harganye. Ok Ferguson redha. move on lg. Next MU target then Frank Ribery from Bayern Munich. Pn also di bidding oleh Real Madrid for fee of 90 millions, skali lagi tak terlawan. Redha lagi (but the deal still not done yet). Next target, small target je Mr Antonio Valencia from Wigan Athletic, pun Real Madrid offer double what manchester afford to pay. Tp syukur this battle won by manchester united with Antonio Valencia is manchester united kerdil 1st signing of the season! Move to next target, mega target juge Karim Benzema from Lyon. Paper smalam menulis pasal Lyon bersetuju untuk menerima tawaran daripada kelab2 yang berminat dan kelab yang paling besar peluang nye adalah manchester united. But then pagi ini punya paper tulis Real Madrid have sign Benzema for undisclosed fee (dengar2 rumours org ckp 35 millions) and now kat Real Madrid club homepage pun tulis Benzema tengah buat medical check up with Real Madrid. Congrats to Real. Sorry for Man u.
And dalam today nye www.manutd.com, manchester united next target is Andre-Pierre Gignac 23 years old player from Toulouse football club. So for Real Madrid, please take note of this and do make crazy offer. Thank you.
Hooligans.
Thursday July 2nd

Wednesday, July 1, 2009

27. LAGENDA . . .


Engkau lagenda.
the king is dead, not his music

Monday, June 29, 2009

SIFU . . .


Bertempat di Stadium Negara pada tanggal 25 Julai 2009 Sifu M. Nasir akan membuat konsert solo nya di bawah kelolaan Maya Axis Creative Sdn Bhd.
"Sudah 15 tahun saya tidak beraksi di Stadium Negara. Sebelum itu memang sudah banyak kali juga termasuklah ketika konsert Alleycats. Apa yang boleh saya katakan, konsert ini nanti akan mempunyai kesinambungan dengan Konsert Alam Muzik M Nasir yang telah saya jayakan, baru-baru ini. "Yang berbeza cuma dari segi skalanya serta kesan visualnya. Malah, saya juga akan membuat perubahan dari segi repertoire lagu yang saya bawakan nanti. "Saya pasti ramai yang mahukan lagu-lagu yang mereka sudah biasa dengar," katanya.
Tiket dijual pada harga rm383, rm253, rm153, rm83, dan rm53.
maseh di sini,
4.21 pm

25. PERIHAL KEAMANAN . . .

Perjalanan kembara kelantan-kuala lumpur selama lebih kurang 7 jam untuk 400km (5pm-12p,). Badan memang sedikit kepenatan tp ku gagah kan juga demi sbuah kebahagiaan yang di cari, lantas ke sini juga aku kembali.

Kembaraku kali ini percuma disebabkan menaiki kereta pakcik ku yang memang saban minggu berulang alik kelantan-kuala lumpur. Menaiki sebuah kereta nasional kebanggaan Malaysia namun pemanduan pakcikku ini tak ubah umpama The stig (was revealed last week, he actually Michael Schumacher. Damn true), kete yang slow pantas di potong nya.

Tapi semalam jalanraya menghubungkan kelantan-kuala lumpur tidak sesepi seperti kebiasaan nya, kata pakcik ku. Aku beranggapan dan membuat andaian mudah, mungkin ramai orang yang pulang untuk ke Manik Urai yang mane akan berlangsungnya sebuah pilihan raya kecil pada pertengahan bulan depan.

Aku tidak lah berpihak untuk mana2 parti di Malaysia ni, mungkin aku belum bersedia. Tapi aku juge tidak terlepas untuk mengambil tahu dan berasa teruja tentang politik ini. Selamat lah aku ucap kan untuk kedua2 calon yang bertanding, Tuan Aziz calon BN dan Fauzi Abdullah calon PAS.

Siape2 pun yg menang nanti di Manik Urai aku x kesah pun, cuma kalau boleh aku harapkan beliau boleh mengekalkan keamanan yg di kecapi di sini. Keamanan yang aku rasa di bawah kepimpinan Nik Aziz Nik Mat, Tuan guru menteri Besar Kelantan dari parti PAS. Aku bukan lah hendak menilai beliau dari sudut pemikiran politik nye tp dari sudut pegangan agama beliau. Kesederhanaan yang beliau anjurkan dalam kemimpinan berjaya membahagiakan rakyat2 walaupun hidup penuh dalam wasatiah. alhamdulillah.

Jangan pernah berhenti berusaha, impossible is nothing.

Nazmi Hassan
Desa Pandan

Sunday, June 28, 2009

MANIS . . .

manis rumah manis. . .

Thursday, June 25, 2009

23. REUNION . . .

tentang Transformers 2 : Revenge of the fallen
tanyeku pada seorg shbt yg telah menonton filem ini
aku : cane bro cte?
sahabt : haish, x paham asal la sume org hype sgt.
aku : ? awat bro?
sahabt : ntah, storyline x masyuk sgt
aku : oooo, rating bro..kaman2~
sahabt : 3/10 for storyline, 20/10 for the cgi
aku : haha..accpted!!
xsabar rasenye mahu mennton, xpe maseku kn tibe juge.!
Post ku actually bukannye psl filem ini
tp aku nk ckp2 psl mknn yg sudah lame ku tinggalkn
mknn yg awesome..super best kot
sesape yg dtg klntn ni.. Jgn miss nasi ni
Aku br melahapnye pg td, lame da x mkn kot
gle terubat rindu di perut.
Reunion dgn mknn yg lame x djumpai.
nasi tupe/tumpang

Thursday, June 18, 2009

LIBRARY . . .

Ade haiwan2 di dlm rak baju abg aku..Aku capai lalu aku cuci mereka! Cntik juge walaupn sdkit klasik..Credit to kinokuniya jd sponsor background!




3 ekor sumenye, 2 ekor Spawn in hell version. Sekor lg tu x sure la sape name die. Ok2, meh sume gather2, amik gamba skali sume. Lupekan pergaduhan dulu! okes, angkt jari wat peace!

Wednesday, June 17, 2009

21. REPOST . . .




Idea asal for this blog is for my tees, so ini adelah repost for it!!
3 designs for the 1st batch design of 'this is edge' branding.... From top to bottom:
edge is an addiction
edge/ is coming
folding edge
Each design rm25/pcs... Make your choice & do drop your contact to us at edgebyedge@gmail.com do add us at myspace...

PERIHAL S.M.S . . .

SMS also known as Short Message Service is a communication service which allowng interchnge of short text message between mobile telephne devices - wikipedia

Di zaman purba kala, hidupnye seorg laksamana dlm bahagie bersame sbuah hphone nye yg di gunekn untk perhubungn di abad tersebut. Laksamana itu mghbskn byk masenye di alam telephne bbanding alam nyatanye di dunia.

Alkisahnye, wujudnye sehari yg beliau trase sgt jauh dgn seorg dewi yg telah lame di digilai oleh laksamana ini. Laksamana ini mnggilai si dewi dn sblmnye msg2 bertimbun di antarnye dn drply dewi, cume dek kesibukan mnjage istana dn mengawal seluruh rakyat jelata laksamana itu sudah lama tdk berkesempatan utk brtanye khbr pade dewi nye itu. Lantas laksamana mnggapai hsetnye dn trus menaip msg utk dewi trsebut.

Laksamana : Ke hadapan dewi yg di ingati, sudah lama kirenya tuan hamba tdk mnghntr sms utk dewi dek kesibukn yg di alami tuan hamba. Sehatkah dewi di sane ?

Pendek tulisan nye tetapi seribu penghrapan di tabur oleh laksamana tersebut di hntr bersame sms beliau. 5 menet berselang, hphne laksamana yg beringtone kokokan ayam berbunyi. Dengn senyuman laksamana tersebut menekn button open message.

Dewi : erk, sape ni? x naek plak nmbr ni dlm hphne dewi!

Laksamana : owh, dewi tuka hphne baru ke?

Dewi : eh x de la, hphne same aje tp no. mcm familiar

Laksamana : ok, take ur time dn fikir2kn sape ni

Msg last itu x bereply shngge ke hari ini.hampe? kechiwa? Laksamana ini meneruskn pjalanan hidupnye dgn sbuah pemikiran. Pjuangn siapekah ini yg di kejarnye? hm... hmpr sepurnama slps itu, laksamana tersebut mnghntr sms ringkas kpdaku

Laksamana : Move on, its not ur fight to struggle!

ceit, ble plak laksamana ni blaja english ni. Aku juge smpt mmnta izin dr laksamana utk mengpost crite ini dlm blog ku dn beliau juge telah mmpersetujuinye. Dn ade msg ditingglkn nye, kalau Dewi terbaca post ni maaf di pintanye utk semua2 trmsk post ini yg mgkn mngguris hati si dewi.

Tuesday, June 16, 2009

19. CUTE KIDS . . .

Kids/ babies born to be cute...naked or attired! but for me, not only adults like us in need of style, kte juge bley mencorakkn baby2 ini ke arah penuh gaye.. i support baby with kool attired or rather i called babies with style~
Counting days...

Sunday, June 14, 2009

WELCOME PAIN . . .

Kool rite motto tu..? ni motto aku dpt from a japanese girl..welcome pain, meaning nye i welcoming all the challenges ahead..sbb challenges2 ni la yg akn mendewasakn kte! samada kte suka atau x suke pain/challenges ini akan hadir juga tnpe di pinta. and Tuhan bg sume challenges2 ini nnti, there always reason behind it.. ade hikmahnye! So, hadapi dengn senyuman :) So...Welcome Pain!!

and for the pic above,it was at Sakit Kepala Fest Event..glenye sakit kepale!! thanks god sbb bless us for the event..jualan super slow tp xpe, njoy itu penting!! thanks to jlo for provding the trnsprtation, ala2 supir yg berjaya gtu!!haha and also reminder for both aweks in green, contact me ASAP!